14. godina od odlaska osnivačice HNS-a Savke Dabčević – Kučar: Bila je političarka ispred svog vremena, a cijeli njen život poruka da politika može i mora biti časna profesija

U povodu 14. obljetnice smrti Savke Dabčević – Kučar, osnivačice i doživotne počasne predsjednice HNS-a i jedne od najistaknutijih političarki naše povijesti, izaslanstvo Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na njezinom posljednjem počivalištu na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Počast su odali v.d. predsjednik HNS-a Mirko Korotaj, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Jasmin Krizmanić, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Andreja Parlaj, članovi Predsjedništva HNS-a Karolina Juzbašić i Ivan Herak, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i v.d. predsjednik Mladih HNS-a Mihael Leskovar.  

Značaj Savke Dabčević – Kučar do danas nije poljuljan upravo zbog jasnih i argumentiranih stavova, karakternog i časnog zalaganja za ideje koje je zastupala i to politikom visokih moralnih i etičkih vrijednosti te uvijek u službi i za dobrobit svih građana, istaknuo je v.d. predsjednik HNS-a Mirko Korotaj.

Savka je znala prepoznati trenutak za rješavanje nacionalnih problema njegujući istinske vrijednosti politike čistih računa dok je rješenja za boji život tražila i predlagala  unutar okvira političkog sustava kojemu je tada pripadala. Ona je jasno trasirala i naš politički put i ostavila nam obavezu da prije svega mi, članovi stranke ne gledamo pasivno što će se dogoditi, već da donosimo promjene i činimo ono što je potrebno za bolju Hrvatsku.“– rekao je Korotaj.

Naglasio je kako je Savka Dabčević-Kučar istinska heroina Hrvatskog proljeća čija vizija Hrvatske kao gospodarski jake i razvijene zemlje, zemlje bez podjela i zemlje u kojoj su svi jednaki pred zakonom, je ono čemu HNS  teži svih ovih godina i za što želi da bude ključ budućeg političkog djelovanja svakog pojedinca koji se uključuje u politiku.

„Političko djelovanje i vizija Savke Dabčević – Kučar, ostavili su neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti i neizmjerno smo ponosno što smo je imali. Bila je političarka ispred svog vremena a cijeli njen život poruka da politika može i mora biti časna profesija.“– zaključio je Mirko Korotaj te poručio da će ove godine HNS na poseban način obilježiti i stotu obljetnicu njezina rođenja.