HNS: – Tko ignorira preporuke struke te svojevoljno preuzima rizik težeg oboljenja onda neka preuzme i rizik bolničkog liječenja

U okolnostima zabrinjavajućih brojki zaraženih i umrlih korona virusom, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati podržava uvođenje svih zdravorazumskih i učinkovitih mjera u borbi protiv pandemije. Također, HNS se zalaže za slobodu izbora u načinima liječenja i prevencije, ali i za preuzimanje rizika i odgovornosti svakog pojedinca.

“Kao što pojedine skupine građana imaju pravo na virus tako i oni drugi građani imaju pravo na zaštitu od virusa te pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu skrb što je moguće ostvariti jedino kada uz slobodu koju tražimo za sebe, preuzimamo i dio odgovornosti za druge. Možda je sada trenutak da razmislimo o solidarnosti našeg zdravstvenog sustava i njegovoj održivosti.” – poručio je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

Nedopustivo je da se odgovornim građanima uskraćuje redovna i hitna zdravstvena skrb zbog neodgovornih pojedinaca koji ne žele iskoristiti sve ponuđene oblike zaštite i prevencije te svjesno ulaze u rizik teškog obolijevanja i potrebe za bolničkim liječenjem. Ako netko ignorira preporuke struke te svojevoljno preuzima rizik težeg oboljenja onda neka preuzme i rizik bolničkog liječenja.

“Nije solidarno niti pošteno da netko tko je išao dokazano umanjivati rizik težeg oboljenja, a nažalost zbog svojeg zdravstvenog stanja potrebna mu je bolnička skrb, ostane bez iste zbog nekoga tko je svjesno prihvaćao isti rizik. Također nije pošteno da mi ostali i kao pojedinci i kao društvo jednako plaćamo tu skrb za sve. Konkretno bez osobne solidarnosti i odgovornosti ne može se očekivati pravo na solidaran zdravstveni sustav”.- zaključuje Stjepan Čuraj.

Došli smo do trenutka kada je zbog neodgovornosti jednog dijela građana došlo do ugrožavanja funkcioniranja čitavog zdravstvenog sustava što je nedopustivo, jer se svjesno ugrožava zdravlje i cijepljenih i necijepljenih te onemogućuju preventivni i dijagnostički pregledi što će u budućnosti zasigurno imati neželjene posljedice po zdravlje svih građana, stoga u HNS-u apeliramo na zdrav razum i odgovornost.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)